Přihlašte se do sonb3 Tu

Adoptuj si pixelku Tu

Kdo je nejhezčí anketa Tu

Tygr Ussurijský

5. května 2009 v 23:06 | *Petulka* |  Zvířátka
Panthera tigris altaica
Amur Tiger
Třída: Savci
Řád: šelmy
Kde v zoo: Expozice tygrů ussurijských
Výskyt: povodí řek Amur a Ussuri na ruském Dálném východě, dále v severní Číně a Severní Koreji
Hmotnost: 100 - 300 kg
Délka těla: 200 - 280 cm (bez ocasu)
Věk: až 26 let
Charakteristika:
Tygr je největší žijící kočkovitou šelmou a jednou z největších šelem vůbec. Jeho štíhlé, nápadně ze stran stlačené tělo nese mohutnou hlavu, jež je kulatější než u lva. Tygří tlapy jsou mohutné s velikými zatažitelnými drápy a ocas bez koncové štětky. Srst je krátká a hladká, pouze na tváři prodloužená formou licousů. Svislé, nebo na končetinách příčné pruhování napodobuje stíny vržené vegetací v hustém podrostu pralesů a lesů. Ze smyslů jsou nejdůležitější výborný zrak a sluch, čich je poměrně slabý.

Biotop:
Jeho domovem jsou rozsáhlé smíšené lesy.

Způsob obživy:
Tygři jsou výluční masožravci. V jejich potravě dominují kopytníci, zejména divoká prasata a jeleni. V případě nedostatku těchto zvířat však nepohrdnou ani malými ptáky, hlodavci, žábami či rybami. I přes svoji velkou sílu a bystré smysly tygr tráví na lovu dlouhé hodiny, neboť z deseti pokusů je úspěšný pouze jedenkrát. Za vybranou kořistí se plazí deset až dvacet pět metrů. Malá zvířata usmrcuje prokousnutím hrdla, větší nejprve strhne k zemi a pak prokousne jejich šíji. Dospělé zvíře denně spotřebuje 9 - 10 kg masa.

Způsob života - sociální struktura:
Tygrovi vyhovuje samotářský způsob života. Je to ekologická nutnost, neboť společné soužití více jedinců by brzo přivodilo brzké vyčerpání zdrojů potravy. Teritoria dospělých zvířat téhož pohlaví se nepřekrývají, ale okrsky samců zasahují do území několika samic. Do párů se zvířata sdružují pouze v období rozmnožování. Území si označují močí smíšenou s výměškem análních žláz, drásáním kůry stromů a stopami drápů v půdě. Rozloha teritorií se pohybuje od 500 do 4 000 km².

Rozmnožování:
Samice pohlavně dospívají ve věku 3 až 4 let, samci o rok později. K páření dochází
nejčastěji během zimy a na jaře, délka březosti je 90 - 112 dnů, samice rodí 1 - 6 mláďat. Mléko sají 5 - 6 měsíců a s matkou zůstávají asi 1 až 3 roky a učí se od ní lovit.

Zajímavosti:
Lidožraví jedinci se u tygrů vyskytují nejčastěji ze všech kočkovitých šelem (týká se to především bengálské rasy). Člověka jako kořist loví jen tygři mající nějaké zranění, často způsobené člověkem.
Zatímco ve volné přírodě se počet tygrů ussurijských odhaduje na 500 ks, ve světových zoo jich žije nejméně 1000 ks.
Zvířata v ZOO Zlín:
- samice Tanja narozená v roce 2004 v Čeljabinsku, příchod 2005
- samec Xeron narozený v roce 1998 v Ostravě, příchod 2008
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Klikněte pls

Klik

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama