Přihlašte se do sonb3 Tu

Adoptuj si pixelku Tu

Kdo je nejhezčí anketa Tu

Tukan Obrovský

4. května 2009 v 18:27 | *Petulka* |  Zvířátka
Ramphastos toco
Toco Toucan
Třída: Ptáci
Řád: šplhavci
Kde v zoo: Tropická hala Yucatán
Výskyt: od Guajány po severní Argentinu
Hmotnost: 0,5 kg
Délka těla: 57 - 60 cm
Věk: až 20 let
Charakteristika:
Typickými znaky společnými pro všechny tukany je zavalité tělo, krátká křídla a mohutný zobák. Na rozdíl od zoborožců je však zobák zevně jednolitý, pouze na hranách pilovitý - ke snadnějšímu udržení velkých plodů. Uvnitř se nacházejí zpevňující lišty s trámky obklopené vzduchem, které celý orgán značně vylehčují. Nápadné zobáky slouží především ke vzájemné komunikaci a signalizaci v šeru pralesa. Pestrý velký zobák navíc slouží jako bezpečný identifikační znak druhu, proto jsou zobáky obou pohlaví stejně zbarvené i utvářené. Zobák jim také slouží k vyrovnávání rovnováhy při pohybu na tenkých větvích. Jazyk tukanů je dlouhý a po stranách porostlý třásnitými výběžky. Oko obklopuje nahá, většinou modře zbarvená kůže. Tukani mají silné nohy, drápy po páru (dva páry vzadu, dva vpředu).
Tukan obrovský je jedním z největších druhů čeledi tukanovitých. Jeho peří je černě zbarveno s bílou skvrnou na prsou, krku a hlavě. Kořen ocasu je také bílý. Zobák a okolí oka je oranžové. Špička zobáku je černá. Obě pohlaví jsou stejně zbarvená.

Prostředí a stanoviště:
Obývá nížinné i horské lesy, běžný bývá spíše na jejich okrajích. Při sběru dozrávajících plodů pravidelně zalétá ze souvislých porostů do stromovitých pamp.

Způsob života:
Tukani žijí v párech či v malých skupinkách, v nichž se všichni členové starají o mláďata jednoho dominantního páru.

Způsob obživy:
Živí se různými plody a bobulemi, které sbírá na stromech i na zemi. Příležitostně si zpestřuje jídelníček vajíčky, různými druhy bezobratlých živočichů či drobnými obratlovci.

Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 3. až 4. roce života
Délka inkubace: 18 dní
Počet vajec: 2 - 3
Doba odchovu mláďat: 2 měsíce
V době námluv samec předává samici jako svatební dar bobuli. Své hnízdo si staví v dutinách stromů. Mláďata jsou vybavena na patách nápadnými sedacími mozoly.

Ochrana druhu:
V současné době nejsou zavedena žádná globální ochranná opatření. Je však ohrožován postupným odlesňováním původního prostředí. V některých areálech Střední a Jižní Ameriky je navíc loven pro potravu a pro ozdobné peří.

Zajímavosti:
- Tukani spí v dutinách stromů a při spánku zaujímají neobvyklou polohu. Ocas překlápějí na hřbet a hlavu stáčejí na lopatky, takže tělo získává "skladnou" formu.
- Nepatří mezi dobré letce. Ze stromu na strom se nejčastěji přesunuje pomocí poskoků.
- Ve své domovině je místním obyvatelstvem uctíván a spojován se zlými duchy.

Zvířata v ZOO Zlín:
- jedna samice
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Klikněte pls

Klik

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama