Přihlašte se do sonb3 Tu

Adoptuj si pixelku Tu

Kdo je nejhezčí anketa Tu

Jackie Chan

14. září 2008 v 11:08 | petulka |  Životopisi

Povolání: Herec

Datum narození: 7.4.1954

Místo narození: Hong Kong

Znamení: Beran

Jackie se narodil jako Chan Kong-Sang služebné a kuchaři, jenž pracovali u francouzského konzula. Když jeho otec přijal nabídku odjet pracovat na velvyslanectví v Austrálii, poslali sedmiletého Jackieho na deset let do Čínské operní školy. Ve škole prodělal velmi tvrdý trénink. Každý den musel vstával v 5 hodin ráno a do pozdního večera se učil tanec, zpěv, akrobacii a bojové umění. Pokud neodvedl dostatečně dobrý výkon dostal výprask nebo nedostal jídlo.

Teprve jako osmiletý se objevil v místním filmu "Big and Little Wong Tin Bar" (1962). Během studií se Jackie zúčastnil natáčení několika filmů jako komparsista. Po ukončení studia se živil jako kaskadér. Kaskadéra také dělal ve filmu "Fist of Fury /Jing wu men/" (1972), kde si hlavní roli zahrál Bruce Lee. S Brucem si zahrál ještě při natáčení akčního filmu Drak přichází "Enter the Dragon" (1973).

Po tragické smrti Bruceho v roce 1973 začal spolupracovat s Lo Weiem jedním z nejúspěšnějších hong kongských režisérů. Weiem z Jackieho chtěl udělat nového Bruce Leeho. Jejich spolupráce však nevyšla a Jackie se rozhodl pro vlastní charakter komediálního akčního herce.

Jeho prvním velkým hitem byl film "Snake in the Eagle's Shadow /She xing diao shou/" (1978). První úspěch přebyl ještě větším úspěchem v kung-fu komedii Mistrův syn "Drunken Master /Zui quan/". Po těchto úspěších se opět spojil s Lo Weiem a natočil velmi úspěšný film Odvážná hyena "Fearless Hyena /Hsiao chuan yi chao/" (1980). Lo Weiův přístup neumožňoval Jackiemu větší tvůrčí volnost a proto se spojil filmovou společností Golden Harvest, pro kterou pracoval jako kaskadér. Jejich prvním filmem byl "Young Master /Long xiao ye/" (1980).

Jackie se díky těmto všem úspěchům stal nejznámějším a nejlépe placeným hercem Asie. Pro celosvětovou popularitu mu scházelo prosadit se v Americe, proto v roce 1980 natočil svůj první americký film "The Big Brawl". O rok později si zahrál v menší roli s Burtem Reynoldsem v akční komedii Dělová koule "Cannonball Run" a v roce 1984 v jejím pokračování Dělová koule II "Cannonball Run II".

Po návratu zpět do Hong Kongu napsal scénáře a režíroval několik akčních komedií včetně "Project A /'A' gai waak juk jaap/" (1983), "Police Story /Ging chaat goo si/" (1985) a "Armor of God /Longxiong hudi/" (1986). Během natáčení Police Story se zranilo mnoho kaskadérů, a proto Jackie založil Asociaci kaskadérů Jackieho Chana "Jackie Chan Stuntman Association". Asociace se starala o účty za ošetření a Jackie osobně trénoval její členy. Sám Jackie si při natáčení Armor of God při pádu ze stromu poranil lebku a s poškozením mozku byl odvezen do nemocnice, kde podstoupil operaci.

Nikdo nevěřil, že se vrátí zpět do filmového průmyslu v kondici jakou měl předtím. Jackie to zvládl a navíc si v roce 1986 založil vlastní produkční společnost Golden Way a agenturu Jackie's Angels, pro obsazování talentů do svých filmů. V roce 1993 natočil jeden z mála filmů bez komických prvků "Crime Story /Zhong an zu/".

Druhé pokračování "Drunken Master II /Jui kuen II/" (1994) patří k jeho nejúspěšnějším filmům. Za svou celoživotní práci získal v roce 1995 cenu MTV "MTV's Lifetime Achievement Award". V USA se Jackiemu podařilo pořádně prorazit o rok později v akční komedii Rachot v Bronxu "Rumble in the Bronx /Hong faan kui/". Film si za první víkend od uvedení do kin vydělal 10 miliónů dolarů.

Po dvou méně úspěšných filmech První rána "First Strike /Jing cha gu shi IV: Jian dan ren wu/" (1997) a Terč "Mr. Nice Guy /Yatgo ho yan/" (1998), přichází další obrovský hit Křižovatka smrti "Rush Hour" (1998). V akčním filmu si zahrál inspektora Leeho po boku Chrise Tuckera. V roce 2000 si s Owenem Wilsonem a Lucy Liu zahrál v akční westernové komedii Tenkrát na východe "Shanghai Noon".

Následující léto se Jackie opět spojil s Chrisem Tuckerem na pokračování Křižovatka smrti 2 "Rush Hour 2", který zopakoval úspěchy prvního dílu. S kráskou Jennifer Love Hewittovou si zahrál ve filmu "Tuxedo" (2002) a stejný rok se opět spojil s Owenem Wilsonem ve filmu Rytíři ze Šanghaje "Shanghai Knights".

V roce 2004 ztvárnil roli číňana z francouskou přezdívkou Passepartouta ve filmu Cesta kolem světa za 80. dní. Novou podobu starému příběhu dal režisér Frank Coraci; v jeho snímku se slavná dobrodružství spojují s komediálními a akčními prvky v jedinečnou podívanou pro celou rodinu.

Jackie má jednoho syna J.C. s tchajwanskou herečkou Lin Feng-Chiao, se kterou se roku 1983 oženil.
Filmografie:
2007Křižovatka smrti 3 - Tentokráte v Paříži (Rush Hour 3) ...Chief Inspector Lee
20062006 Asian Excellence Awards ...Presenter
2004Cesta kolem světa za 80 dní (Around the World in 80 Days) ...Passepartout / Lau Xing
2004San ging chaat goo si ...Senior Insp. Chan Kwok-Wing
2004Daai lo oi mei lai ...Client of Julie (Cameo)
2003Medalion (The Medallion) ...Eddie Yang
2003Rytíři ze Šanghaje (Shanghai Knights) ...Chon Wang
2003Krotitelé upírů (Chin gei bin) ...Jackie
2003Miss World 2003 ...Judging Panelist
2003Brit Awards 2003 ...Presenter
2002Tuxedo (Tuxedo, The) ...Jimmy Tong
2002Ultimate Fights from the Movies ...Wong Fei-Hung
2001Křižovatka smrti 2 (Rush Hour 2) ...Chief Inspector Lee
2001Agent z Hongkongu (Dak miu mai shing) ...Buck Yuen / Jackie Chan
2000Bruce Lee: Cesta bojovníka (Bruce Lee: A Warrior's Journey) ...
2000Tenkrát na východě (Shanghai Noon) ...Chon Wang
1999Gen-X Cops (Tejing xinrenlei) ...Poor Fisherman
1999Instinkt lovce (Bor lei jun) ...C.N. Chan
1998Mstitel beze jména (Wo shi shei) ...Who Am I?
1998Křižovatka smrti (Rush Hour) ...Chief Inspector Lee
1997Yatgo ho yan ...Jackie
1996První rána (Jing cha gu shi IV: Jian dan ren wu) ...Insp. Chan Ka Kui
1995Rachot v Bronxu (Hong faan kui) ...Keung
1995Eastern Heroes: The Video Magazine ...
1994Cinema of Vengeance ...
1994Jui kuen II ...Wong Fei-hung
1993Chao ji ji hua ...Inspector Chan
1993Zhong an zu ...Inspector Eddie Chan
1992Xi Zang xiao zi ...Cameo appearance
1992Shuang long hui ...Ma Yau/Die Hard (John Ma/Boomer in US version)
1992Jing cha gu shi III: Chao ji jing cha ...Chan Ka Kui
1992Bruce Lee and Kung Fu Mania ...
1991Božská relikvie 2 (Fei ying gai wak) ...Jackie Condor
1990Huo shao dao ...Lung/Steve
1990Chu dao gui jing ...Inspector
1989Jin ye bu she fang ...Guest
1989Qiji ...'Charlie' Cheng Wah Kuo
1988Fei lung maang jeung ...Jackie Lung
1988Ging chaat goo si juk jaap ...Chan Ka Kui
1987Božská relikvie (Long xiong hu di) ...Jackie
1987'A' gai waak juk jaap ...Dragon Mao
1986Ninja the Protector ...
1986Foh lung ...Footage from 'Mai nei dak gung dui' (1984)
1986Nui ji za pai jun ...Prisoner
1985Long de xin ...Ted/Tat Fung
1985Fuk sing go jiu ...Muscles
1985Ninja Thunderbolt ...
1985Police Story (Ging chaat goo si) ...Chan Ka Kui
1985Protector, The ...Billy Wong
1985Xia ri fu xing ...Muscles
1984Shen yong shuang xiang pao ...Motorcycle Cop #2
1984Two in a Black Belt ...
1984Kwai tsan tseh ...Thomas
1984Velký závod 2 (Cannonball Run II) ...Jackie Chan, Mitsubishi Engineer
1983Long teng hu yue ...Chan Lung
1983Wu fu xing ...CID 07
1983'A' gai waak ...Dragon Mi Yong
1982Long xiao ye ...Dragon
1981Tajný závod (Cannonball Run, The) ...Jackie Chan, Subaru Driver
1980Big Brawl, The ...Jerry Kwan
1980Shi di chu ma ...Dragon
1979Hsiao chuan yi chao ...Shing Lung
1979Long quan ...Tang How-Yuen
1978She hao ba bu ...Hsu Yin-Fung
1978Jui kuen ...Wong Fei-Hung
1978Quan jing ...Yi-Lang
1978Fei du juan yun shan ...Lord Ting Chung
1977San shi liu mi xing quan ...Possible Extra
1977Jian hua yan yu jiang nan ...Cao Lei
1976Shao Lin men ...Tan Feng
1976Shao Lin mu ren xiang ...
1976Feng yu shuang liu xing ...Wa Wu-Bin/Tiger
1976Xin ching-wu men ...A Lung
1975Mi zong sheng shou ...
1975Pai an jing ji ...
1975Hua fei man cheng chun ...
1974Crash che botte! ...Stuntman
1974Jin ping shuang yan ...Pear seller
1973Drak přichází (Enter the Dragon) ...Thug in Prison
1973Tie wa ...
1973Bei di yan zhi ...Bit Part
1973Ding tian li di ...Si To
1972Qi lin zhang ...
1972Pěst plná hněvu (Jing wu men) ...Jing Wu student
1969Hsia nu ...Bit Part
1964Qin Xiang Lian ...
1962Big and Little Wong Tin Bar ...Kid
Režie
1998Mstitel beze jména (Wo shi shei)
1991Božská relikvie 2 (Fei ying gai wak)
1987Božská relikvie (Long xiong hu di)
1985Police Story (Ging chaat goo si)
Autorství
1999Instinkt lovce (Bor lei jun)
1998Mstitel beze jména (Wo shi shei)
1991Božská relikvie 2 (Fei ying gai wak)
1987Božská relikvie (Long xiong hu di)
Produkce
2005Zuřivost v krvi (Jing mo gaa ting)
2004Cesta kolem světa za 80 dní (Around the World in 80 Days)
2003Medalion (The Medallion)
2003Rytíři ze Šanghaje (Shanghai Knights)
2001Agent z Hongkongu (Dak miu mai shing)
2000Tenkrát na východě (Shanghai Noon)
1999Instinkt lovce (Bor lei jun)
1999Gen-X Cops
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama