Přihlašte se do sonb3 Tu

Adoptuj si pixelku Tu

Kdo je nejhezčí anketa Tu

Víkend :)

17. března 2012 v 14:11
Po roce sem se zas přihlásila na blog :) Jináč dneska takový pěkný počasí co plájete na víkend? :)
 

Možná jo a možná ne :D*

18. září 2011 v 22:13
Přemýšlím,že bych se vrátila zpět a obnovila blog..sice sem už asi nikdo nechodí,ale tak stejně ;)Co myslíte?Kdyžtak do komentů:)Přijde mi škoda ten blog jen tak nechat a možná by mě to začalo zas bavit :DD..

Jou tadyy sem dlouhoo nebylááxD

16. ledna 2010 v 18:24 | Petulkaaa |  My diary
xDtady sem nebyla přes pul rokuxD...Ae brýý náwštěwnost..xDuž přes 5tísic..xD
 


KONČÍÍM....

8. května 2009 v 18:57 | *Petulka*
Thakže po dluohým přemejšlení Končíím s tímhle blogem...Je dcela mrtě duvodu proč...šPRÁTNÍ,malá náwštěwnost,a už ani nwm co na blog dávat a spoustu dalších...Možná se eště někdy na tenhke blog wrátím thak ae asi 2%.Sbénka byla moc supér thak se mějte pááá.

Gorila Nížinná

6. května 2009 v 22:37 | *Petulka* |  Zvířátka
Gorilla gorilla gorilla
Lowland Gorilla
Třída: Savci
Řád: primáti
Kde v zoo: Pavilon primátů
Výskyt: středozápadní Afrika od jihovýchodní Nigérie po Gabun
Hmotnost: samec 140 - 275 kg, samice 70 - 140 kg
Délka těla: výška: samec 1,7 - 1,8 m; samice 1,4 - 1,5 m
Věk: až 50 let
Charakteristika:
Gorily jsou největší žijící primáti. Stejně jako ostatní lidoopi mají zploštělý obličej, dobře vyvinuté čelisti, chápavé ruce a nohy a dolů namířené a těsně u sebe situované nosní otvory. Jejich prsty jsou zakončeny plochými nehty. Jejich srst je tmavá až černá. Pouze u starých samců je v oblasti hřbetu a zad šedivá až stříbrná. Pro hlavu je typický velký a složitý mozek, velmi dobrý zrak (vidí barevně), mohutné nadočnicové oblouky a masivní čelisti. Při chůzi gorily našlapují na celá chodidla nohou a jako šimpanzi se opírají o klouby prstů na rukách.

Biotop:
původní tropické pralesy (nejhustší porosty)

Způsob obživy:
Gorily jsou téměř výlučnými vegetariány. Živí se listím, výhonky, kořínky a stébly rostlin. Některé populace dávají přednost zralému ovoci. Této činnosti zvířata věnují zhruba 1/3 svého času.

Způsob života:
Žijí ve stálých tlupách (o 2 až 30 jedincích), které jsou vedeny nejsilnějším stříbrohřbetým samcem. Tento samec určuje chod skupiny, tedy o tom kterým směrem se vydá a kde se uloží ke spánku. Domovský areál každé skupiny má rozlohu 800 - 1800 hektarů. Může se zčásti překrývat s areálem sousedních gorilích skupin, ale není aktivně obhajován. Vždy navečer si všichni členové stavějí hnízda, v nichž přespí. Mohou být na zemi i ve větvích. I když se jěště nedávno předpokládalo, že potravu hledají gorily převážně na dně pralesa, poslední výzkumy ukazují, že na stromech tráví až překvapivě mnoho času. Za ovocem jsou schopny vyšplhat až do výšky 40 metrů nad zemí.

Rozmnožování:
Samice rodí jednou za 3 - 4 roky pouze jedno mládě, které při narození váží zhruba 2 kg. Délka březosti je 8 - 9 měsíců. Samice pohlavně dospívají v 6 - 9 letech, samci v 7 - 11 letech. Na rozdíl od většiny vyšších primátů u goril všechny samice opouštějí po dosažení pohlavní dospělosti mateřskou skupinu. Naproti tomu samci mohou zůstat a převzít vedení po svém otci. To se ovšem stává spíše výjimečně. Častěji odcházejí a snaží se vytvořit vlastní skupinu.

Zajímavosti:
- Ke vzájemnému dorozumívání používají širokou škálu výrazů tváře, tělesnou gestikulaci a hlasové projevy včetně kňučení, mručení, dunivých či rachotivých zvuků vyjadřujících uspokojení i poplašného štěkotu.
- Známé bouchání na hruď představuje hrozbu, která může být doprovázena řevem a házením vegetací. Vedoucí samci se takto projevují v případě ohrožení skupiny, např. jiným samcem či lidmi.
- V přírodě gorily v podstatě nepijí. Postačí jim voda obsažená v rostlinné potravě.
- Stejně jako u lvů i u goril v momentě, kdy ve skupině převezme velení nový samec, dochází často k tomu, že tento samec usmrtí všechna mláďata. Jeho cílem je, aby samice mohly dříve zabřeznout a on tak mohl co nejrychleji uplatnit své geny.
Zvířata v ZOO Zlín
- samec Bosso, nar. 1972 v západní Africe, příchod 1997 z izraelské Zoo Ramat Gan
- samice Judita, nar. 1964 v Gabunu, příchod 1997 z izraelské Zoo Ramat Gan
- mládě zatím neodchováno

New PŘEZDÍWKA!

6. května 2009 v 18:32 | Petulka |  Blbůstky
Awojky Sbénka thak mám new přezdíwku thak plosím wšechny my sbénka o přejmenování z Petulka na :::Petrushka::: Kuju moc!

Slon Africký

6. května 2009 v 17:21 | *Petulka* |  Zvířátka
Loxodonta africana
African Elephant
Třída: Savci
Řád: chobotnatci
Kde v zoo: Pavilon slonů
Výskyt: Afrika na jih od Sahary
Hmotnost: 2,7 - 6,3 t
Délka těla: 6 - 7,5 m
Věk: až 60 let
Charakteristika:
Sloni afričtí jsou největšími žijícími suchozemskými savci. Jejich typickými znaky jsou sloupovité nohy, robustní tělo s vypukle zakřivenou páteří, velké uši a objemná hlava s dlouhým, velmi pohyblivým chobotem. Ten vznikl srůstem a prodloužením horního pysku a nosu. Jeho svalovina se skládá z tisíců svalů. Sloni ho používají při různých činnostech doslova jako pátou ruku. Na první pohled rovněž zaujmou kly, což jsou přeměněné horní řezáky. Kostru slona tvoří silné, robustní kosti, schopné unést velkou váhu zvířete. V lebce jsou vzduchové komůrky, aby se tak snížila váha kostí hlavy. Velké uši mají vějířovitý tvar, obsahují síť krevních cév a sloni jimi neustále pohybují, aby se ochladili. Kůže je tlustá, jemně vrásčitá a jen řídce ochlupená.

Biotop:
pouště, polopouště, savany, deštný prales

Způsob obživy:
Velikosti těla odpovídá i množství spotřebované potravy. Každodenní dávka trávy, listí a větví, které jsou v přírodě výlučnou potravou slonů, kolísá od 300 do 450 kg. Z toho slon stráví pouhých 40%, zbytek odchází z těla nevyužit. Příjem velkého množství stravy vyžaduje stálou potravní aktivitu. Každý den se sloni musí věnovat příjmu potravy zhruba 18 až 20 hodin.

Způsob života:
Sloní samec a samice žijí odděleně. Setkávají se pouze v období páření. Zatímco samci vytvářejí mládenecké skupiny nebo žijí samostatně, samice společně s mláďaty vytvářejí rodinné klany čítající 20 až 30 zvířat. Sloní stáda obývají teritoria zvaná okrsky. Území okrsků je protkáno sítí širokých ochozů, po kterých se sloni pohybují od pastviny k místu odpočinku nebo k napajedlům, koupadlům a kalištím. Zvířata se prakticky neustále přesouvají z místa na místo. Směr pochodu určuje vůdkyně klanu, zpravidla nejstarší samice. Život ve skupině představuje bezpečí, které je důležité především při výchově mláďat. Matky se vždy mohou spolehnout na pomoc ostatních samic zvaných "tety". Pokud se skupina ocitne v nebezpečí, nejmladší členové se uchýlí doprostřed kruhu vytvořeného dospělými.

Rozmnožování:
Mláďata přicházejí na svět po březosti trvající 22 měsíců. Novorozené mládě slona měří na výšku téměř 100 cm a váží asi 100 kg. Zajímavé je, že slůně k sání mateřského mléka nepoužívá chobot, ale pije přímo tlamou. Svoji sloní "ruku", která je zpočátku poměrně krátká, se totiž naučí ovládat nejdříve ve třech měsících. Mláďata vcelku rychle rostou. Pohlavní dospělosti dosahují přibližně v 10 letech.

Zajímavosti:
- Slon je mimochodník. Pohybuje dopředu vždy oběma nohama na jedné straně těla. Zpravidla se pohybuje rychlostí 5 až 6 km za hodinu. Nedovede sice cválat ani skákat, při útoku nebo při útěku je ovšem schopen krátkodobě vyvinout rychlost až 30 kilometrů v hodině, čímž hravě překoná rychlost člověka (vyjma špičkových sprinterů).
- S obrovskou spotřebou potravy souvisí i ohromné množství trusu a moči. Dospělý slon vyprodukuje za 24 hodin až 180 kg stolice vyměšované v podobě asi 100 kulatých útvarů o hmotnosti 1 až 2 kg. Za stejnou dobu vyloučí zhruba 50 litrů moči.
- Kly slouží slonům především při vyrývání potravy a minerálů z půdy, při hledání vody, k loupání kůry, ale také při obraně či útoku. U téhož jedince nejsou kly stejně dlouhé a zvíře nepoužívá oba stejně intenzivně. Vždy dává přednost klu na jedné straně. Jsou tedy mezi nimi praváci i leváci.
- Kůže chobotu, boků těla a končetin dosahuje tloušťky 3 cm. U lidské kůže je tato hodnota 10x menší.
Zvířata v ZOO Zlín:
- 3 samice: Kálí (nar. 1994), Zola (nar. 1995) a Ulu (nar. 1996)
- příchod do zoo 12. dubna 2003 z Jihoafrické republiky z Krügerova národního parku

Tygr Ussurijský

5. května 2009 v 23:06 | *Petulka* |  Zvířátka
Panthera tigris altaica
Amur Tiger
Třída: Savci
Řád: šelmy
Kde v zoo: Expozice tygrů ussurijských
Výskyt: povodí řek Amur a Ussuri na ruském Dálném východě, dále v severní Číně a Severní Koreji
Hmotnost: 100 - 300 kg
Délka těla: 200 - 280 cm (bez ocasu)
Věk: až 26 let
Charakteristika:
Tygr je největší žijící kočkovitou šelmou a jednou z největších šelem vůbec. Jeho štíhlé, nápadně ze stran stlačené tělo nese mohutnou hlavu, jež je kulatější než u lva. Tygří tlapy jsou mohutné s velikými zatažitelnými drápy a ocas bez koncové štětky. Srst je krátká a hladká, pouze na tváři prodloužená formou licousů. Svislé, nebo na končetinách příčné pruhování napodobuje stíny vržené vegetací v hustém podrostu pralesů a lesů. Ze smyslů jsou nejdůležitější výborný zrak a sluch, čich je poměrně slabý.

Biotop:
Jeho domovem jsou rozsáhlé smíšené lesy.

Způsob obživy:
Tygři jsou výluční masožravci. V jejich potravě dominují kopytníci, zejména divoká prasata a jeleni. V případě nedostatku těchto zvířat však nepohrdnou ani malými ptáky, hlodavci, žábami či rybami. I přes svoji velkou sílu a bystré smysly tygr tráví na lovu dlouhé hodiny, neboť z deseti pokusů je úspěšný pouze jedenkrát. Za vybranou kořistí se plazí deset až dvacet pět metrů. Malá zvířata usmrcuje prokousnutím hrdla, větší nejprve strhne k zemi a pak prokousne jejich šíji. Dospělé zvíře denně spotřebuje 9 - 10 kg masa.

Způsob života - sociální struktura:
Tygrovi vyhovuje samotářský způsob života. Je to ekologická nutnost, neboť společné soužití více jedinců by brzo přivodilo brzké vyčerpání zdrojů potravy. Teritoria dospělých zvířat téhož pohlaví se nepřekrývají, ale okrsky samců zasahují do území několika samic. Do párů se zvířata sdružují pouze v období rozmnožování. Území si označují močí smíšenou s výměškem análních žláz, drásáním kůry stromů a stopami drápů v půdě. Rozloha teritorií se pohybuje od 500 do 4 000 km².

Rozmnožování:
Samice pohlavně dospívají ve věku 3 až 4 let, samci o rok později. K páření dochází
nejčastěji během zimy a na jaře, délka březosti je 90 - 112 dnů, samice rodí 1 - 6 mláďat. Mléko sají 5 - 6 měsíců a s matkou zůstávají asi 1 až 3 roky a učí se od ní lovit.

Zajímavosti:
Lidožraví jedinci se u tygrů vyskytují nejčastěji ze všech kočkovitých šelem (týká se to především bengálské rasy). Člověka jako kořist loví jen tygři mající nějaké zranění, často způsobené člověkem.
Zatímco ve volné přírodě se počet tygrů ussurijských odhaduje na 500 ks, ve světových zoo jich žije nejméně 1000 ks.
Zvířata v ZOO Zlín:
- samice Tanja narozená v roce 2004 v Čeljabinsku, příchod 2005
- samec Xeron narozený v roce 1998 v Ostravě, příchod 2008

Lev

4. května 2009 v 19:50 | *Petulka* |  Zvířátka
Panthera leo
Lion
Třída: Savci
Řád: šelmy
Kde v zoo: Expozice lvů
Výskyt: Afrika jižně od Sahary a rezervace Gir Forest v Indii
Hmotnost: samec až 250 kg
Délka těla: samec až 2,5 m
Věk: v zajetí až 30 let
Charakteristika:
Od ostatních velkých koček se lev liší protáhlejší hlavou, krátkou přiléhavou srstí a štětkou delších chlupů na ocase, v níž je ukryt rohovitý hrot. V zubním vzorci jsou typické až 6 cm dlouhé špičáky, krátké řezáky a trháky. Chodidla jsou opatřeny měkkými nášlapnými polštářky a ostrými zatažitelnými drápy. Ze smyslů jsou nejlépe vyvinuty zrak a sluch. Ojedinělým jevem mezi kočkovitými šelmami je výrazné odlišení obou pohlaví. U samců vyrůstá přibližně ve dvou letech hříva.

Biotop:
Otevřené savany, stepi a lesostepi; v Indii suchá krajina s trnitým křovím a řídkým lesem.

Způsob obživy:
Pakoně, zebry, antilopy, gazely, buvoli, prasata bradavičnatá, žirafy, mláďáta hrocha, nosorožce a slona; v Indii divoká prasata a jeleni

Způsob života:
Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem jsou lvi společenská zvířata. Žijí ve smečkách, které sdružují nejčastěji 20 až 30 jedinců. Smečku tvoří 2 až 4 dospělí samci a samice s mláďaty. Každá skupina si své území před cizími lvy důsledně chrání. Teritorium, které pokrývá 150 až 400 kilometrů čtverečních, si označují nejen pachově vystřikováním moči a výměškem análních žláz, ale i zvukově - mohutným řevem. Zatímco lvice, matky i dcery zůstávají ve stejné smečce obvykle po celý svůj život, mladí samci odcházejí a vytvářejí samostatné skupiny.

Rozmnožování:
Mladí jedinci pohlavně dospívají ve 3 - 4 letech. Lvi se rozmnožují v průběhu celého roku. Délka březosti je přibližně 110 dnů. Samice rodí 2 až 6 mláďat, která váží 2 kg. Mléko sají zhruba 6 měsíců. Zajímavostí je, že lvice často kojí kromě svých mláďat i mláďata jiných matek. Od dvou let mláďata loví samostatně.

Zajímavosti:
- Prvních 6 měsíců jsou mláďata lvů skvrnitá.
- Při lovu lvi využívají krátkého sprintu. Na malou vzdálenost jsou schopni vyvinout rychlost až 60 km/h. Ovšem pouze každý šestý pokus je úspěšný.
- Mezi lvy se občas vyskytují i lidožrouti. Bývají to nejčastěji stará a zraněná zvířata, která nejsou schopna sami si obstarat přirozenou kořist.
- I když je lev považován za pomyslného krále zvířat, písemné prameny z období římského impéria, kdy v císařských arénách bojovala mezi sebou různá zvířata, dokazují, že v souboji s tygrem prohrával.

Ochrana druhu:
V současné době lvi žijí pouze v odlehlých oblastech. Naději na přežití jim dávají pouze rezervace a národní parky. Indický poddruh je v kritické situaci. Všechna zvířata dnes žijí pouze v rezervaci Gir, jejíž rozloha je však malá. Lvům se nedostává potravy, takže stále častěji pronikají mimo území rezervace, kde nezřídka útočí na lidi. Podle odborníků bude nezbytné přemístit část zvířat do jiné rezervace
Zvířata v ZOO Zlín
- jeden samec: Trezor
- dvě samice: Fatra a Míša
- v zoo od roku 1995
- všichni tři narozeni v roce 1994 v dánské Zoo Givskud

Tukan Obrovský

4. května 2009 v 18:27 | *Petulka* |  Zvířátka
Ramphastos toco
Toco Toucan
Třída: Ptáci
Řád: šplhavci
Kde v zoo: Tropická hala Yucatán
Výskyt: od Guajány po severní Argentinu
Hmotnost: 0,5 kg
Délka těla: 57 - 60 cm
Věk: až 20 let
Charakteristika:
Typickými znaky společnými pro všechny tukany je zavalité tělo, krátká křídla a mohutný zobák. Na rozdíl od zoborožců je však zobák zevně jednolitý, pouze na hranách pilovitý - ke snadnějšímu udržení velkých plodů. Uvnitř se nacházejí zpevňující lišty s trámky obklopené vzduchem, které celý orgán značně vylehčují. Nápadné zobáky slouží především ke vzájemné komunikaci a signalizaci v šeru pralesa. Pestrý velký zobák navíc slouží jako bezpečný identifikační znak druhu, proto jsou zobáky obou pohlaví stejně zbarvené i utvářené. Zobák jim také slouží k vyrovnávání rovnováhy při pohybu na tenkých větvích. Jazyk tukanů je dlouhý a po stranách porostlý třásnitými výběžky. Oko obklopuje nahá, většinou modře zbarvená kůže. Tukani mají silné nohy, drápy po páru (dva páry vzadu, dva vpředu).
Tukan obrovský je jedním z největších druhů čeledi tukanovitých. Jeho peří je černě zbarveno s bílou skvrnou na prsou, krku a hlavě. Kořen ocasu je také bílý. Zobák a okolí oka je oranžové. Špička zobáku je černá. Obě pohlaví jsou stejně zbarvená.

Prostředí a stanoviště:
Obývá nížinné i horské lesy, běžný bývá spíše na jejich okrajích. Při sběru dozrávajících plodů pravidelně zalétá ze souvislých porostů do stromovitých pamp.

Způsob života:
Tukani žijí v párech či v malých skupinkách, v nichž se všichni členové starají o mláďata jednoho dominantního páru.

Způsob obživy:
Živí se různými plody a bobulemi, které sbírá na stromech i na zemi. Příležitostně si zpestřuje jídelníček vajíčky, různými druhy bezobratlých živočichů či drobnými obratlovci.

Rozmnožování:
Pohlavní dospělost: ve 3. až 4. roce života
Délka inkubace: 18 dní
Počet vajec: 2 - 3
Doba odchovu mláďat: 2 měsíce
V době námluv samec předává samici jako svatební dar bobuli. Své hnízdo si staví v dutinách stromů. Mláďata jsou vybavena na patách nápadnými sedacími mozoly.

Ochrana druhu:
V současné době nejsou zavedena žádná globální ochranná opatření. Je však ohrožován postupným odlesňováním původního prostředí. V některých areálech Střední a Jižní Ameriky je navíc loven pro potravu a pro ozdobné peří.

Zajímavosti:
- Tukani spí v dutinách stromů a při spánku zaujímají neobvyklou polohu. Ocas překlápějí na hřbet a hlavu stáčejí na lopatky, takže tělo získává "skladnou" formu.
- Nepatří mezi dobré letce. Ze stromu na strom se nejčastěji přesunuje pomocí poskoků.
- Ve své domovině je místním obyvatelstvem uctíván a spojován se zlými duchy.

Zvířata v ZOO Zlín:
- jedna samice

Kam dál